Skip to main content

USAHAWAN MELAYU DAN CAKNA AKAUN ANDA

WAJARKAH usahawan Melayu seringkali dikaitkan dengan usahawan semusim dan begitu sinonim dengan perkataan gagal, kurang daya tahan dan tidak berdaya saing. Apabila mengalami kerugian teruk atau muflis, alasannya tetap satu iaitu kemelesetan ekonomi tetapi mengapa usahawan bukan Melayu tidak pula mengalami nasib yang sama? Adakah sebab orang Melayu tidak pandai berniaga? Atau kegagalan usahawan bukan melayu tidak digembar-gemburkan?Setelah hampir 50 tahun Malaysia mencapai kemerdekaan, kita masih lagi tercari-cari siapakah tokoh-tokoh usahawan Melayu yang benar-benar terbilang dan boleh dibanggakan. Bukan sekadar menumpang nama yang gah sahaja tetapi pemilik mutlak kekayaan tetap bukan usahawan Melayu.

Dalam pencarian itu, ada yang mengatakan ia adalah sesuatu yang sukar, sebaliknya lebih mudah mencari tokoh usahawan Melayu yang mempunyai hutang yang besar. Ini dapat dilihat dalam fenomena, apabila diberikan pinjaman oleh kerajaan atau institusi kewangan, maka kecederungan untuk mendapatkan rumah, kereta malahan tidak kurang isteri baru amat tinggi di kalangan usahawan Melayu. Wang yang sepatutnya digunakan untuk membangunkan perniagaan atau menjadi modal pusingan seringkali disalahgunakan. Kenapa ini berlaku?

Sebenarnya pada usia negara yang semakin matang dan cukup dewasa, kita sepatutnya boleh berbangga dan mempunyai contoh tokoh usahawan Melayu yang bergelar billionaire dan bukan sekadar millionaire. Bahkan, mempunyai nama-nama yang setanding dengan usahawan bukan Melayu yang tidak hanya di dalam negara tetapi juga antarabangsa.

Memang tidak dapat dinafikan kejayaan sesetengah usahawan Bumiputera yang sudah mampu ke peringkat antarabangsa. Tetapi jumlah itu terlalu kecil jika dibandingkan dengan jumlah usahawan bukan Melayu yang terus menguasai ekonomi Malaysia.

Sebenarnya, penguasaan orang Melayu hanya 19 peratus daripada jumlah keseluruhan dalam ekonomi Malaysia, dan masih jauh ketinggalan berbanding penguasaan bukan Melayu. Jika usahawan Melayu mendabik dada dengan semangat juang sahaja yang tinggi, sebaliknya mengabaikan`jaringan kerja' yang mantap dan terancang sepertimana usahawan bukan Melayu maka mereka melakukan kesilapan yang paling besar.

Sejajar dengan teknologi maklumat yang amat pesat membangun di Malaysia, maka usahawan Melayu sudah tidak mempunyai alasan untuk meletakkan diri mereka tercorot daripada usahawan bukan Melayu. Segala kemudahan sudah disediakan oleh kerajaan mahupun badan-badan tertentu. Dan contoh yang paling baik adalah syarikat yang menyediakan perkhidmatan perkongsian dan penyumberan luar, mereka yang memberikan perkhidmatan profesional dalam bidang-bidang tertentu sudah mula bertapak di Malaysia. Peluang sudah ada di depan mata cuma yang tinggal adalah menunggu tangan-tangan usahawan Melayu untuk mengapainya. “Wahai usahawan Melayu, duduk dan berfikirlah sejenak, adakah masih mahu menjadi usahawan Melayu yang lemah atau yang CEMERLANG, GEMILANG DAN TERBILANG?”

Popular posts from this blog

WANG SYARIKAT CARA TERBAIK MENGURUSKANNYA

Berniaga adalah salah satu cara untuk kita mendapat pendapatan yang lebih baik daripada bekerja makan gaji. Namun, berniaga tidak semudah yang disangka. Kertas kerja dan perancangan yang lengkap dan direalisasikan mamainkan peranan penting.
Banyak sejarah dan peristiwa menyaksikan beberapa syarikat atau perniagaan bertahan tidak sampai setahun.

MENGAPA ANDA PERLUKAN KHIDMAT SEORANG AKAUNTAN?

Satu aspek di dalam menjalankan perniagaan kecil yang tidak ramai memberi perhatian adalah cara mereka berurusan dengan individu profesional seperti bank, peguam, akauntan dan sebagainya. Kebanyakan usahawan tidak memikirkan perkara ini dan tidak melihat apa yang individu professional ini boleh lakukan untuk membantu mereka. Perkara utama yang perlu diingat ialah anda perlu hubungan peribadi dengan individu profesional ini kerana keupayaan mereka secara langsung dan tidak langsung akan mempengaruhi kejayaan perniagaan anda. Matlamat anda adalah untuk membangunkan perniagaan secara jangka panjang. Jika anda berbuat demikian, apabila anda mengalami masalah, mereka akan membantu anda dengan khidmat profesional mereka.

Mereka boleh membantu anda membuat keputusan tentang jenis entiti dan struktur pemilikan perniagaaan apa yang perlu anda mulakan ; akauntan  dan peguam akan menasihati  anda mengenai perkara ini.

Akauntan akan membantu anda dari segi sistem perakaunan syarikat anda supaya…

10 TABIAT BIJAK MENABUNG

Apakah sukar untuk mengamalkan tabiat baik menabung? Sebenarnya tidaklah terlalu susah, malah amat mudah! Orang Ringgit kami menemu bual beberapa orang untuk mendapatkan panduan yang baik mengenai tabiat menabung dan panduan itu ingin dikongsi bersama di sini. #1: Berhenti merokok “Saya berhenti merokok sejak pengumuman harga baru rokok. Saya berjaya menjimatkan RM20 seminggu.”
--Mohammed, Pengawal Kredit. Umur: 28 Orang Ringgit: Usia lebih panjang dan dapat menjimatkan RM1,040 setahun!
#2: Bawa bekalan ke tempat kerja “Biasanya saya bawa bekalan makan tengah hari ke tempat kerja tiga kali seminggu. Saya dapat berjimat kira-kira RM30 seminggu.”
--Soh Guat Ha, Akauntan. Umur: 36 Orang Ringgit: Bawa bekalan makan tengah hari dari rumah dan anda boleh menyimpan RM1,560 di bank tahun depan!
#3: Cuci kereta sendiri “Mengapa hantar kereta untuk dicuci jika anda ada masa untuk melakukannya sendiri pada hujung minggu? Pengusaha tempat cuci kereta…